В България вече работи процедура за издаване на документи за временна

...
В България вече работи процедура за издаване на документи за временна
Коментари Харесай

Заработи процедурата за временна закрила за бягащите от войната |

В България към този момент работи процедура за издаване на документи за краткотрайна протекция, обяви вицепремиерът по ефикасното ръководство Калина Константинова по време на брифинг на Оперативната координационна група, която дава отговор за приема на бежанците от Украйна.

Процедурата би трябвало да улесни престоя и достъпа до адресна регистрация, опазване на здравето, обучение и други обществени услуги за бягащите от войната украинци.

Това става посредством документ, наименуван „ Регистрационна карта на чужденец, на който е предоставена краткотрайна протекция “. Регистрацията и приемане на документа става на два пункта на границата с Румъния - ГКПП „ Русе ” и ГКПП „ Дуранкулак ”.

Вече влезлите у нас украинци, които още не разполагат с документа, ще могат да аплайват за него и от вътрешността на страната - в София, Варна, Бургас, както и в центровете за бежанци в кв. " Овча купел " (София), Харманли и село Баня, Новозагорско. Там има отворени центрове за регистрация, стана ясно на брифинга.

Получилите краткотрайна протекция чужденци ще получат ламинирана регистрационна карта със фотография и QR код.

Около 150 души от пристигналите у нас около 80 000 украинци са получили към този момент статут на краткотрайна протекция. По-голямата част от бежанците са напуснали страната, все още у нас са около 25 000 жители на Украйна.

Пикът, който беше сред 5 и 8 март, е понижен доста и дневният поток от хора в Европейски Съюз е към 100 000 души. В 25 страни от Европейски Съюз е въведен режим на краткотрайна протекция, което дава опция натоварването от Източна Европа да се разпредели по-плавно и към други страни, регистрираха от щаба.

Временната протекция дава безвъзмезден достъп до незабавна здравна помощ, както и до повече здравни услуги за уязвими групи - деца, хора в неравностойно състояние, самотни родители и други

Лицата в риск имат право на еднократна помощ в размер на 375 лева Ако се стигне до отоплителен сезон, те ще имат право на помощи за отопление, както и на помощи за развъждане на деца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР